5.1 C
Bol
Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Svečana sjednica Skupštine TZ-a

Dana 12.10.2021. održana je svečana sjednica Skupštine TZO Bol.

Tom prilikom dodijeljena su priznanja za posebnu vjernost turističkom Bolu:

Iztok Holc

Rođen je 1. listopada 1963. godine, po zanimanju je doktor, a dolazi iz Maribora u Sloveniji. U Bol je počeo dolaziti prije točno 20 godina kod naših domaćina, Milija i Fanike Klisović. Od tada svake godine redovito dolazi u Bol, ljubitelj je surfanja i postao je veliki zaljubljenik u Bol.

Urlike Klima

Urlike Klima rođena je 8. rujna 1945. godine u Beču u Austriji. Prvi put u Bol došla je davne 1961. godine dakle, prije punih 60 godina.  Prvih godina najprije boravila je u hotelu Kaštil te u depadansu iznad zgrade Konzuma. Nakon toga odsjedala je u domaćinstvu Mile Cvitanić, ali već dugi niz godina redovito dolazi u domaćinstvo Fani i Vojmira Cvitanića, njezinih do danas vjernih domaćina koji joj pružaju gostoprimstvo.

Vojko Didanovič

Vojko Didanovič rođen je 1965. godine i dolazi iz Maribora iz Slovenije. Danas uživa ugled vrhunskog specijaliste Oralne medicine u Sloveniji i šire. Naime, sa svojim kolegom na klinici u Ljubljani, kao prvi u svijetu, pacijentici je uzgojio nos na ruci i uspješno ga presadio.

U mladosti bio je uspješan atletičar ali i veliki zaljubljenik u vodene sportove, pogotovo u jedrenje na dasci što ga kao maturanta prvi put dovodi u Bol još davne 1983. godine.

Ivica Karninčić – Koloč

Ivica Karninčić – Koloč rođen je 15.12.1935. godine u Bolu. Nakon završetka 2. svjetskog rata i povratka iz El sahatta završava najprije osnovnu školu zatim srednju pomorsku školu ekonomskog smjera u Dubrovniku, te na kraju i Ekonomski fakultet u Beogradu. Zapošljava se u tvornici ferolegura Dalmacija u Dugom ratu gdje vrlo brzo napreduje i postaje generalni direktor tvornice. U osamdesetim godinama postaje jedan od najžešćih kritičara sistema socijalističke ekonomije kao evidentno neuspjelog projekta. Ostaje kritičar i nakon promjene vlasti u Hrvatskoj nakon1990. godine jer kako kaže: nijedan model pa ni tržišni neće dočekati trijumf bude li ga pratila korupcija te prevlast pojedinačnih nad općim interesima. Shvativši da politički dirigirano gospodarstvo kao ni politika općenito, nisu za njega odlazi u Italiju u Milano te osniva hrvatsko-talijansko-američku firmu. Međutim, ono što je njega kroz cijeli njegov život determiniralo bila je njegova velika strast i ljubav prema umjetnosti i kulturi.

Naime, on je još od 1970-tih godina organizirao u Splitu okupljanja i druženja prijatelja i umjetnika a od 1996. do 2005. vodio je Lo Bol, kao jedan od naših najproduktivnijih simpozija gdje su se sudionici radeći odmarali a odmarajući se – radili. Rezultat svega toga je velika zbirka vrijednih umjetnina koju je Ivica prikupio u svojoj kolekciji. U suradnji sa Poljoprivrednom zadrugom Bol koja je prepoznala vrijednost preko 260 vrijednih umjetničkih dijela hrvatskih slikara i kipara a koje je gosp. Ivica Karninčić vrijedno prikupljao u proteklih 60 godina, dolazi do osnivanja GALERIJE MALIH FORMATA u zgradi koja je u vlasništvu PZ Bol a koju je ona prethodno temeljito obnovila u navedenu svrhu.

Prezentiran je projekt IQM Destination Brač te su dodijeljena 23. IQM certifikata turističkim dionicima na području općine Bol.

Okupljenima se obratila i Načelnica Općine Bol, gospođa Katarina Marčić koja je u svom govoru posebno istakla vrijednost ljudi u ovim turistički izazovnim vremenima te izrazila nadu da će turistička 2022. biti također uspješna.

Posljednje vijesti
Povezane vijesti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime