13.4 C
Bol
Subota, 1 travnja, 2023

Recept tjedna Tončija Buljana: Teletina i janjetina ispod peke

Nedjeljna poslatica sa širu obitelj

Sastojci:

2,5 kg telećeg mulama
1,5 kg janjetine (može jedan but)
3-4 kg krumpira (ovisni o broju osoba)
4-5 glavica crvenog luka (kapule)
3 paprike
1 komad pancete (slanine) – vakumirani
1 litra bijelog vina (po izboru)
suncokretovo ulje, vegeta, sol, papar, mljevena crvena paprika, malo ružmarina

Da bi pripremili ovakvu peku za 6-8 osoba potrebno je sljedeće:

Dakle potrebno je oguliti krumpire, oguliti kapulu i začiniti meso. Krumpire sjeckamo na način da od jednog krumpira dobijemo 4 ili 5 manjih djelova a kapulu siječemo na ploške (krugove). Teletinu začinimo sa soli, paprom i crvenom paprikom dok janjetinu samo posolimo. Slijedi priprema.

U dobro nauljenu peku potrebno je poslagati kapulu izrezanu na krugove. Nakon kapule dodajemo papriku isjeckanu na rezance. Može se (ja to radim i ispadne odlično) staviti i malo pancete (slanine). Ovako posložena baza peke “šufiga” se cijelo vrijeme i fantastičan je prilog kasnije.

 Sljedeći korak je napuniti peku mesom i nakon toga dodati krumpir. Krumpir dodajemo na način da pokušavamo prekriti meso. Na ovaj način se osiguravamo da meso ne izgori za vrijeme pečenja.

Peku tako pečemo 2 sata na laganoj žeravi. Teško je definirati što je to lagana žerava jer priprema ovisi i o materijalu od kojeg je izrađena peka kao i o njezinoj debljini. Praksom do savršenstva pa pokušavajte.

Nakon dva sata pečenja meso izvadimo iznad krumpira. Meso sada izgleda više kuhano (lešo) nego pečeno. Dakle, izvadimo ga iznad krumpira i ostavimo da se tako peče sljedećih 20-30 minuta. U ovoj fazi možemo po potrebi dodati malo ružmarina. Ovim načinom pripreme osiguravamo da meso dobije karakterističnu crvenu boju kakvu vidite na slici.

Teletina i janjetina ispod peke
Teletina i janjetina ispod peke

Posluživanje

Potrebno je izvaditi sve sastojke iz peke da bi se u ustima dobio potpuni doživljaj peke. Dakle, treba izvaditi komad pancete, malo krumpira, komad teleletine i komad janjetine kao i zahvatiti malo sa dna “baze” peke od kapule i paprike.

Uz peku može se servirati sezonska salata a za piće preporučam Murvičko crno vino Plavac mali Terra Spino 2017. godina OPG Denis Barhanović.

Dobar tek.

Imate odličan recept za podijeliti? Pošaljite nam detalje na parapet.redakcija@gmail.com

Posljednje vijesti
Povezane vijesti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime