10.6 C
Bol
Srijeda, 30 studenoga, 2022

Umro je Aleksandar Kukec

Aleksandar Kukec rođen je 8. srpnja 1931. godine u Koprivnici. Diplomirao je 1955. god. na fotografskom odjelu Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu (ŠPU). Postavljen je 1958. god. za nastavnika na fotografskom odjelu ŠPU-a , a od Fotosaveza Jugoslavije dobiva počasno zvanje kandidat majstor fotografije. Postaje član fotografske sekcije ULUPUH-a, a 1962. god. dobiva počasno zvanje AFIAP (Artist međunarodne federacije za fotografsku umjetnost). Od 1968. god. voditelj je odjela za umjetničku fotografiju i dizajn Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu (ŠPUD), gdje radi do umirovljenja 1995. god.

Sudjelovao je u obrazovanju 37 generacija mladih umjetnika fotografa od kojih mnogi rade na televiziji, u tiskovnim medijima, poduzećima za potrebe propagande, kao samostalni poduzetnici ili umjetnici. Neki od njih postali su svjetski poznati fotografi i grafički dizajneri.

Dobitnik je 2001. god. nagrade Tošo Dabac za kreativni rad.

Radovi Aleksandra Kukeca izlagani su na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Za izložene radove bio je dobitnik više priznanja i nagrada.

Objavio je fotomonografije: Brač (1967.), Brač: sjećanja za budućnost (2001.) i u suradnji sa suprugom Vanjom Bol 1900.(1997.).

Suradnik je u više monografija te publikacija kulturnih i turističkih sadržaja.

Bavio se restauracijom povijesnih fotoaparata, kreiranjem (posebnim postupkom reljefne fotografije na metalu) plaketa i medalja ma temu hrvatska kulturna baština.

Veliki broj originalnih negativa, fotografija, povijesnih fotoaparata i razne opreme darovao je Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Etnografskom muzeju u Zagrebu, Muzeju grada Zagreba, arhivu Fotokluba Zagreb, Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, Tehničkom muzeju u Zagrebu, Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu i Centru za kulturu otoka Brača.

Akademik Tonko Maroević pripremio je reprezentativnu fotomonografiju Svjetlopisi Aleksandra Kukeca koja je objavljena 2020. god., ali je zbog prisutne pandemije tri puta odgađano njezino predstavljanje.

Autor je i fotografija stari/novi Bol koju su donedavno bili izloženi u uredu TZO Bol a uskoro će biti vidljivi u općinskoj vijećnici.

Aleksandar Kukec ljeto je provodio s obitelji u Bolu, a živio je u Zagrebu baveći se fotografijom i fotografičkim dizajnom.
Aleksandar Kukec, majstor umjetničke fotografije, fotopisac je otoka Brača, portretist njegovih krajolika, ribara, težaka, pastira i staraca; lirsko oko bračkih intimnih ambijentalnih ugođaja; vlasnik najopsežnije i najkvalitetnije fototeke našega otoka. (Petar Šimunović

Posljednje vijesti
Povezane vijesti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime