10.6 C
Bol
Srijeda, 30 studenoga, 2022

Umrli – Katarina  Kina Pavešić (1938. – 2022.)

Piše: Jadranka Nejašmić, prof

U nedjelju, 27. veljače 2022. godine, u 85. godini života preminula je u Zagrebu Bolka Katarina Kina Pavešić, dipl. ing. arhitekture.

Njezin, po majci Margariti, djed Petar brat je Tome, Frana i Ante Radića, potomaka bolskih brodovlasnika i kapetana.

Tomo se zaposlio kao pomorac i preselio živjeti u Australiju.

Petar je bio trgovac i organizirao prodaju vina pod imenom „Braća Radić“. Na Svjetskoj izložbi 1900. god. u Parizu dobili su brončanu kolajnu za svoje vino.

Frano je bio polihistor, pedagog, arheolog, prevoditelj, kulturni i javni djelatnik. Boljani su mu u znak zahvalnosti podigli 2018. god. spomen obilježje.

Ante je bio dugogodišnji općinski tajnik i načelnik, narodni zastupnik u Dalmatinskom saboru i predsjednik Prve dalmatinske vinarske zadruge. Prvi je bolski urbanist, a po njegovom nacrtu sagrađene su: Loža, zgrada „Hrvatske čitaonice“, zgrada škole s vinarskim podrumom i kuća obitelji Niseteo u kojoj je otvorena prva „Hrvatska čitaonica“.

Katarina, koju su obitelj i prijatelji zvani Kina, provodila je ljeta u obiteljskoj kući u Bolu. Viđali smo je na svetoj misi, svim kulturnim događanjima i u šetnji rivom koju je osmislio njezin „dundo“ Ante, bila je značajna suradnica na pripremi zbornika „Frano Radić, život i djelo“. Zračila je dobrotom i plemenitošću. Nedostajat će nam njezin vedar osmijeh, ugodan i intelektualni razgovor.

Ispraćaj pokojnice biti će u petak, 4. ožujka, u 14.30 sati na groblju Mirogoj.

Sveta misa zadušnica služit će se istoga dana u 18.30 sati u crkvi Sv. Ksavera, Naumovac.

Ožalošćeni: kćeri Sanja i Zrinka s obiteljima, sestra Maja s obitelji te ostala tugujuća rodbina i prijatelji.

Obitelji iskrena sućut!

Počivala u miru Božjem!

Posljednje vijesti
Povezane vijesti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime