22.9 C
Bol
Srijeda, 27 rujna, 2023

Turistički cvijet  (drugi put)

Na objavu o statui „Turistički cvijet“ bilo je nekoliko komentara koji su napisani ovako, rekli bi, da se nešto napiše i dušobrižnički obradi tema. Bilo je i vijećničko pitanje na istu temu.

Ipak sve upućuje na to da sama statua nije toliko bitna jer nikad nije niti bila nekome bitna. Bila je zaboravljena, zapuštena, zarđala i prekrivena velom zaborava.

Dobro je za samu umjetnost da se je njeno micanje aktualiziralo jer sada svaka „šuša“ u našem mjestu, a i šire, zna sve o statui, razlogu njenog postavljanja, njenoj težini, bojama, upotrjebljenim materijalima, zna sve o autoru itd.

Gospodin komentator, odnosno ispravljač krivog navoda komentira i vjerojatno želi odgovor. Njegov komentar nije intoniran s brigom za statuu, jer, budimo iskreni, koga za statuu uopće briga. Da je koga bilo briga, bili bi je održavali i ne dozvolili da zarđa onako kako je zarđala i na kraju da postane ruglo parka na Curici. Komentar je pisan s svrhom da se autore tog „barbarskog čina“ micanja statue, kako bi mi to rekli – malo „opere“. Pa onda malo istine, malo neistine i ide nekako taj komentar od riječi prema riječi, od crte do crte. Kada ne bi dali odgovor, ispalo bi da je sve napisano istina, a to i nije sve tako. Bilo je to nešto u stilu – „što se babi tilo, to se babi snilo“.

 • Točno je da smo početkom ljeta 2022. premjestili statuu na otvoreni dio skladišta Grabovog rata i na njeno mjesto stavili mali brodić. Pitanje: a gdje bi po vašem mišljenju trebalo staviti tonu i po čelika. U skladište među sladolede, pive i Coca-cole? Brodovi su od čelika i remonti se održavaju na otvorenom, kako se kaže – pod vedrim nebom. Ovo nije statua od bronce ili drva javora ili ebanovine, već od čistog brodograđevnog čelika debljine oko 2 cm, usađenog u hrastovi drveni blok. Deset godina stoji na otvorenome izložena svemu i svačemu i sada je odjednom problem da bude tamo na otvorenom još 2-3 mjeseca. Mislite li da je to ipak malo smiješno? Ili možda nije! 
 • Za premještanje statue autora se nije pitalo isto kao što ga se vjerojatno nije pitalo ni gdje će se statua postaviti. Nigdje nisam ni napisao da smo ga kontaktirali u vezi premještaja, već da sam ga kontaktirao u vezi sanacije.  Točno je što pišete da sam ga kontaktirao prije oko mjesec ipo dana zbog upita kako obaviti potrebne radove. Da, to je bio prvi put da sam ga kontaktirao i uopće ne vidim gdje je tu greška. Zar ste vi pitali dopuštenje od nasljednika pok. gosp. Bernardija da na kino stavite veliki pano u svrhu reklamiranja tenis turnira. Naravno da niste. Ali sada tražite da ja skinem ono što ste vi postavili jer, kao, barbarstvo je ne skinuti ono što ste vi, s ponosom, uz veliku pompu i odobravanje opće javnosti postavili prije 4-5 godina.   
 • Statua nije položena direktno na zemlju nego na drvene grede i u tom položaju će biti dok se ne započne na njoj raditi. Idite se prošetati do skladišta i provjerite.
 • Ukoliko se bude moglo i ako vijci i navoji nisu zarđali tako da se ne budu mogli odviti, statua će se rastaviti, a sanacija će se obaviti prema naputku gospodina Dalibora Stošića.
 • Kako sada stvari stoje, predviđa se da bi to moglo biti u veljači.
 • O novom mjestu statue će se odlučiti isto i na način kako je odlučeno kod njenog prvog postavljanja. Možda to bude i točka na Vijeću, zašto ne.

Dakle, ne morate toliko brinuti, sve će biti odrađeno kako treba i po pravilima struke. Doduše, ne na način kako se prema statui ponašalo zadnjih 10 godina nego puno bolje i poštenije. Istina je da je malo tko znao što znači taj komad željeza i što on predstavlja, ali eto o njoj sada svi sve znamo, pa vam se iskreno zahvaljujemo.

Idemo dalje. Što je slijedeća tema za „veš-mašinu“? Tratoar, zidić Uzobalu,  uskoro će novi kandelaberi. Čisti se šuma, nakon 50 godina pilaju se suhe grane po Ratu,… (kad će više ta zabrana radova, a lijepo smo sve prijavili nadležnima). Imamo i pumpe za vodu na bucalu na Studencu, jedan zidić kod murve na Studencu nije u livelu, u vrtiću radovi idu pa stanu, pa opet idu. Na Poljani je nova podloga u nekoj roza boji, zašto nije u zelenu, plavu ili još bolje u žuto, po Račiću love lignje i sve išporkali od crnila, gdje je komunalni redar, a tek prometni…

A memorijalni park i ploče s natpisima poginulih. Uf, kad to krene bit će frke. Neki već čekaju ko napete puške.

Uglavnom, sve naopako. Gadarija i falinga na sve strane.    

Posljednje vijesti
Povezane vijesti

3 KOMENTARI

 1. Dragi Siniša,
  Iako sam prozvan u ovom tekstu i imam četiri ispravke tvog netočnog navoda neću ih ovog puta navoditi jer vidim da se ljutiš i nerviraš.
  Ipak je danas Badnjak a sutra Božić, najveseliji katolički blagdan, želim da ga provedeš u miru sa svojom obitelji.
  Svako dobro ti želim.
  Markito Marinkovic

  • Poštovani Markito,
   niti se ljutim, niti se nerviram. Samo reagiram i odgovaram na objave. Ja napiso, ti reagiro, pa ja reagiro, pa ti, pa ja itd. Zašto bi svako moje pisanje trebalo bit okarakterizirano kao ljutnja? A možda se upravo ti ljutiš i nerviraš. Zašto bi to bilo rezervirano za mene, a ne i za tebe. Vidiš, kad si ti napiso odgovor na moj tekst, meni nije ni na kraj pameti palo da se ti možda ljutiš. Ne, smatrao si da trebaš nešto napisat i napiso si.
   Znaš kako je bilo u “tvoje vrijeme”. Bili ste istrenirani da vas ništa ne tengira. Mogli ste čut svašta i dobroga i lošega, ali reagirali niste. Što ste više kritika primali više ste se smijali i sprdali s “kritičarima”.
   I onda se dogodilo ono što se dogodilo. To je bio rezultat ne možda vašeg nerada, ili lošeg rada, koliko vaše ignoracije, neljutnje i prepotencije.
   Volio bih čut te 4 ispravke mojih netočnih navoda. Ako ti se neda sada ostavi ih za po Novoj godini. Rado ću ih čut, a i rado odgovorit ako budem smatrao da trebam.
   Puno pozdrava i svako dobro.
   Siniša

 2. Poštovani Siniša,
  Malo surfao po općinskom portalu i tek sada vidio tvoj odgovor meni za NG.
  Kao što sam ti u čestitci rekao ne želim se više dopisivati s tobom jer za to moraš sa druge strane imati i sugovornika a nažalost ti to nisi. Nemoj se ljutiti to nije samo moj zaključak nego i zaključak drugih mještana Bola pa i onih koji kažu da su glasovali za tebe i rekli da bi sada kad su uvidjeli kome su dali glas rado ruku sebi otkinuli.
  Kako još gradiš kuću znaš da je svakom sljedećem izvođaču radova kriv prethodni. Tako je tebi sada krivo tzv. moje vrijeme. Ne znam samo na koje točno radzoblje misliš
  ja sam ipak bio direktor TZO Bol 28 godina a ti si još uvijek nakon godinu i pol samo v.d. direktor Grabov rata. A vrijeme leti i leti…..Siniša, a rezultati….
  Lijep pozdrav i puno uspjeha ti od srca iskreno želim.
  Markito

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime