5.1 C
Bol
Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Nacrt za priču o jednoj zgradi – najava 110 godina bolskog Doma kulture

18. travnja 1914. svečano je otvorena zgrada današnjeg Doma kulture i sjedišta Centra za kulturu Bol, a tada kao novi dom za Hrvatsku čitaonicu osnovanu još 1897. godine u kući Boljanina Petra Nisetea. Gradnju je inicirao i svečano otvorio tadašnji bolski načelnik Antun Radić. Dogodine je u travnju dakle 110. rođendan ovih zidova i prostorija, naše bolske drage zgrade. Nije to obljetnica ni Centra za kulturu, ni Hrvatske čitaonice, ni ugostiteljske priče Zlatnog rata i Dva ferala – dogodine slavi naša stara i pomalo oronula, ali prilično živa i rado posjećena kao i jako korištena zgrada. Naravno da ćemo podijeliti puno uspomena i dokumenata i priča iz bogate povijesti i Hrvatske čitaonice i Centra za kulturu Bol i Općine Bol, puno fotografija druženja, događanja, aktivnosti, radova i uređenja. Možda ćemo u narednim pričama i o krovu koji propušta, dotrajalim daskama, raspadnutom šufitu i staromodnom prizemlju – da – moramo i o onome što već uistinu moramo – ali danas – samo podsjetnik – samo nacrt – samo zahvala – bolskoj starici zgradi i bolskom dnevnom boravku.
Ovdje se barem posljednjih godina događa gotovo sve, a otvoreno je baš svaki dan. Osim brojnih i predivnih kulturnih događanja koji su i primjereni Domu kulture – pa ćemo tako preskočiti tisuće fotografija izložbi, koncerata, predstava, predstavljanja, radionica i sportskih i svih plesnih, dramskih i pjevačkih aktivnosti, pa obilježavanja Svetog Nikole, Majčinog dana, Dana žena, karnevala, ma svih dana… Osim svega što vam padne na pamet da se može organizirati i vježbati i dogoditi – ovdje se slave rođendani, vjenčanja, izbori, vijećanja, ali i darivanje krvi, ultrazvuk i pregled madeža, pa i testovi na koronu…Ovdje se skupljaju čepovi, održavaju humanitarne akcije, buvljaci, razmjene darova, edukacije i sve informacije… Ovdje se svaki dan karta, vikendom igra tombola, održavaju se sastanci i vijeća i kampanje i tribine i javni uvidi…ovdje je i najdraži, a kažu nam i najčišći bolski wc…Ovdje se živi i ova zgrada živi…
I sigurno sam preskočila još puno stvari, ali eto…imamo cijelu godinu – da ne zaboravimo ništa.
Krenimo joj svi zajedno zahvaljivati, pripremati se za veliki rođendan, a za taj 110. rođendan je onda ipak i ozbiljno popraviti i spasiti – za još puno obljetnica i puno otvorenih vrata.
Dobrodošli na proslavu 18. travnja 2024.!

(Ravnateljica CZK Bol, Ivana Bošković)

Posljednje vijesti
Povezane vijesti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime