13.4 C
Bol
Subota, 1 travnja, 2023

Zahodi na Zlatnom ratu

Napredak u našem mjestu u turističkom smislu je evidentan. Rastemo i svake godine smo sve bolji i bolji. Brojimo obljetnice: 50 godina, pa 90 godina bolskog turizma, pa evo i 100 godina turizma u Bolu samo što nije, turističke nagrade, priznanja, rekordi…

Kako je bilo prije, od čega smo počeli, kako je to izgledalo nekad, a kako je sada. Pansion Vidošević, Bijela kuća, Kaštil,prvi hotel visoke kategorije Elaphusa, pa onda Borak, Bonaca, šampioni turizma…  Ima toga.

Međutim, nigdje se taj napredak ne može tako zorno vidjeti i osjetiti kao na Zlatnom ratu. Na udaljenosti od možda nekih 70-80 metara vidimo prošlost turizma i uživamo u njegovoj sadašnjosti.

Zahodi, zahodi su u pitanju!

Zahodi koje su kupaći koristili do prije nekih 20 godina i zahodi danas. Jedan je na istočnoj strani, jedan na zapadnoj. Građeni su od kamena, očito sakupljenog nekuda u blizini, po gomilama, možda i s Piscine. Istočni je izgrađen ispod „ploče od prknja“ u stoljetnoj, erozijom stvorenoj udubini. Zapadni je izgrađen na uzvisini sa koje se pruža lijep pogled prema Drasinu i na cijeli Hvarski kanal. Oba su u debeloj borovoj hladovini.

U sredini svakog je bila iskopana duboka rupa u koju su turističke izlučevine slobodnim padom nalazile put do vječite tajne najljepše plaže na Jadranu – do njenog hrpta, odnosno do bazne ploče na kojoj počiva Zlatni rat.

Danas imamo u šumici moderni toaletni prostor, dobro uređen i higijenski na visokom nivou.

U novi toaletni prostor koji je u šumici uz cestu, korisnik jednostavno nestane. Vidite čovjeka kako ide šumicom i odjednom – nestane. Korisnike starih zahoda cijela plaža je mogla vidjeti gdje idu, kojom brzinom idu, moglo se vidjeti brigu na licima prije i izraze sreće nakon uspješno obavljenog posla.

Zaista, gost se na Zlatnom ratu tada osjećao kao doma. Bio je to istinski suživot s prirodom.

Još lani, bila je ideja da se ti zahodi uklone, sruše. Srećom, nismo to napravili i ne bi to trebalo nikad napraviti. Danas su oni spomenici prošlih vremena i, uz one tri mazge sa stare fotografije četveronožnih karavana do Murvice i još ponešto sačuvanih artefakata,  čvrsti su simboli početaka bolskog turizma.

I kada se jednog dana bude snimao film „Kako je počeo turizam na mom otoku“, prva klapa bi trebala škljocnuti pokraj jednog od ovih zanimljivih objekata.

Posljednje vijesti
Povezane vijesti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime