13.4 C
Bol
Subota, 1 travnja, 2023

I Domu za stare i nemočne je potrebna sanacija

UZOR-DOMOLJUBI

VITEZ MARKO RADIĆ

I

KAPETAN LUKA MARINKOVIĆ

OVO UTOČIŠTE ZA BOLSKE SIROMAHE

ZASNOVAŠE

VJEČNA IM USPOMENA

MDCCCLXXXIII

Jednom, ne tako davno, prije samo 135 godina, vitez Marko Radić i kap. Luka Marinković sagradili su kuću za potrebe bolske sirotinje. Plemenita gesta bila je cijenjena od strane Boljana i kuća se u prvotnu svrhu koristila desetljećima.

A onda su došla neka druga vremena. Dobrotvori su pali u zaborav, a kuća se koristila u neke druge svrhe, pa se na kraju i komercijalizirala.

Na kraju krajeva, dobra je stvar da se sada ipak koristi kao dom staraca i potrebitih, jer se na taj način ipak može naći neka poveznica s prvotnom idejom bolskih dobrotvora koji je sagradiše.

Kaže se da vrijeme liječi sve rane. To je točno, ali i to da vrijeme ostavlja tragove i ožiljke, pa i na kamenu. Tako je svakome tko prođe ulicom Hrvatskog preporoda i pogleda na tu zgradu lako uočiti velika oštećenja na pročelju. Nisu ta oštećenja od jučer ili od lani, preklani… Nakupljalo se to godinama.

Veliko oštećenje je na natpisu poviše ulaznih vrata, također i na pragovima vrata i prozora, željezne rešetke su rđom napravile velike štete kako na pragovima tako i na vanjskim kapitelima ogradnih vrata.

To je ono što se vidi na vanjskoj fasadi. Krovište i prokišnjavanje je priča za sebe, isto kao i potrebna sanacija mnogo toga unutar zgrade.

Ono što se sada planira napraviti (i za što je upravo ovih dana dobivena suglasnost konzervatorskog odjela iz Splita) je obnova pročelja, odnosno sanacija i popravak rečenih oštećenja.

Ponuda za radove je također stigla. Očekuje se konačna potvrda izvođača i skori početak sanacije. Možda već za nekoliko dana.   

Posljednje vijesti
Povezane vijesti

1 KOMENTAR

  1. Znači općina (čitaj MI) trebamo popravit zgradu u kojoj je privatni starački dom čiji gazda nema nimalo empatije prema starim ljudima i njihovom imovinskom stanju!!!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime