26.2 C
Bol
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Gospođa Marija Mojno Marinković i danas, kao i prije 70 godina – soli ribu!

Soljenje ribe bio je nekad izvor prihoda mnogih u Bolu. Solile su se najviše srdele. Kako je Hvarski kanal, a prvenstveno ” pošta” oko Zlatnog rata, bio bogat ribom, ulovljenu ribu je trebalo “zbrinuti”. Ili je prodati, ili dati na otkup u tvornicu sardina ili posoliti.

Soljenje ribe je uvijek bila sigurna opcija.

Imali smo i fabriku za soljenje ribe.

Bila je to i uobičajena hrana u svakoj kući. Malo kupusa, blitve ili drugog zelja i dvije slane srdele bile su česta večera na stolovima Boljana.

Zanimljivo je kako je to soljenje izgledalo i kako je bilo organizirano?

Kada je bila potreba za soljenjem, s crkvice sv. Ante bi se zvonilo, a to je bio poziv da žene i djevojke dođu na posao soljenja.

Soljenje se naravno plaćalo pa je to bio neredoviti, ali ipak značajni dodatni prihod u kućni „buđet“.

Gospođa Marija Mojno Marinković bila je jedna od onih koji su tada solili ribu. Radila je to kao djevojka uvijek kad je trebalo i kad se solilo, a kasnije nakon udaje dosta rjeđe jer su nastupile druge obiteljske obaveze.

Kako vidimo, vješto to radi i danas u svojoj 92. godini. Vještine i iskustva joj ne nedostaje.

Danas je solila inčune…

Posljednje vijesti
Povezane vijesti

1 KOMENTAR

  1. Moj pokojan nono je bi prvo upravitelj tvornice slane ribe “Mardešić” Bol, a onda i večinski vlasnik i upravitelj solane “Ribarske zadruge Bol” ali itako to ni bitno i najvjerovatnije nikoga i ne zanima taj bitni način zarade na bolu!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime