20.9 C
Bol
Srijeda, 27 rujna, 2023

Kakvo nam je bilo ljeto?

U prvih 8 mjeseci 2023. godine turistički pokazatelji u Bolu bolji nego lani

Prema podacima iz e-visitora, Općina Bol u prvih 8 mjeseci bilježi porast broja noćenja u odnosu na prvih 8 mjeseci 2022. od 5%, te porast broja dolazaka od 8%.

Vrlo vjerojatno su te brojke i bolje s obzirom da je Republika Hrvatska od 1.1.2023. godine postala članica Schengena, a što znači da su ukinute i dotadašnje kontrole na granicama.

Ta činjenica je na određeni način dovela do opuštenosti iznajmljivača prilikom prijave gostiju te nam se dogodila situacija da je na bolsku Fjeru 05.08. ukupan broj prijavljenih bio nešto manji od 6.000 od ukupnog broja od oko 8.500 registriranih ležajeva, dok se na internetskim platformama poput booking.com i airbnb.com  tih dana nije mogao pronaći slobodan smještaj.

Također, moramo napomenuti kako prema podacima iz e-visitora imamo porast broja prijava gostiju iz zemalja tzv. trećeg svijeta kao što su Srbija, BiH, u odnosu na 2022. jer na tim granicama ipak postoji povremeni sustav kontrole te turisti iz tih zemalja često moraju graničnim službenicima pokazati potvrdu boravka i iz toga razloga domaćini više prijavljuju tu skupinu turista.

Pad noćenja u prvih osam mjeseci je isključivo evidentiran u segmentu privatnog smještaja, koji se dijeli na paušalne obveznike (privatni iznajmljivači) i firme i obrte u privatnom smještaju. Navedeni pad je zabilježen većinski kod firmi i obrta u privatnom smještaju. Uvidom u e-visitor naišli smo na neke takve obveznike koji iznajmljuju i po 25 soba, a da nisu prijavili niti jednog jedinog gosta ovu godinu, čime je nanesena direktna šteta Turističkoj zajednici Bol, županijskoj TZ te HTZ-u. O svemu je naravno obaviješten i državni inspektorat, te se očekuje njihovo postupanje.

Sukladno navedenome bi mogli reći kako je ova sezona po broju noćenja i dolazaka vjerojatno i na pragu 2019. koja se uzima kao referentna, iako brojke sugeriraju drukčije. 2019. Hrvatska još nije bila članica Schengena te su postojale povremene kontrole na granicama i iznajmljivači su više bili fokusirani na prijavljivanje gostiju. Također moramo napomenuti kako se neprijavljivanjem gostiju u privatnom smještaju kod domaćina „paušalaca“ ne nanosi gotovo nikakva financijska šteta turističkim zajednicama iz razloga što takvi obveznici plaćaju paušalni porez po krevetu, a ne po noćenju po osobi, kao što plaćaju hoteli, kampovi te obrti i firme u privatnom smještaju.

Ovim putem apeliram na sve privatne iznajmljivače da prijavljuju svoje goste jer ipak u budućem razdoblju, a posebno po izglasavanju novog Zakona o turizmu, stvarne brojke će biti važne i u kontekstu određivanja prihvatnih kapaciteta plaža, luka, plaćanja eko takse i slično.

Ante Trutanić

Direktor TZO Bol

Posljednje vijesti
Povezane vijesti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime